NHTV-docent Giel Venema (1942-2021): ‘Een betaalbare reis regelen voor studenten was sport voor hem’

Drie oud-NHTV-collega's, vlnr. Job Zeedzen, Jan Bijleveld en Koert de Jager halen herinneringen op over hun tijd met Giel Venema.
Drie oud-NHTV-collega’s, vlnr. Job Zeedzen, Jan Bijleveld en Koert de Jager halen herinneringen op over hun tijd met Giel Venema. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

IN LIEFDEVOLLE HERINNERINGBREDA/ETTEN-LEUR – Een groot deel van zijn leven stond in het teken van de wereld verkennen en daarover doceren op de toenmalige NHTV. Giel Venema overleed plots op 17 februari 2021.Annelies Wijnen 11-05-21, 13:37 Bron: BN DeStem

Deel uw herinnering

Heeft u dierbare herinneringen aan een overleden partner, familielid, vriend(in) of kennis? Wij luisteren graag naar uw verhaal. U kunt zich opgeven voor de rubriek In Liefdevolle Herinnering door een mail te sturen naar de redactie: annelies.wijnen@persgroep.net

Een mooie reis organiseren en daar naartoe met een groep studenten. Daar konden ze de flamboyante Giel altijd voor wakker maken. ,,Giel en ik doceerden dezelfde vakken, luchtvaart en tour-operating”, vertelt Job Zeedzen. ,,Hij was enthousiast, altijd nieuwe ideeën. We hebben heel wat afgereisd en dan valt er nadien veel te vertellen.”

In de jaren zestig behoorde de geboren Amsterdammer Giel tot een van de eerste lichtingen studenten aan de toen nog NWIT (Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme) in Breda. Hij volgde daar de richting uitgaand toerisme. Daarna deed hij een studie geografie in Tilburg en gaf hij les aan de toenmalige VHBO in Etten-Leur. Vervolgens is hij rond 1978 in Breda aan de slag te gaan als docent aan het NWIT.

Cursussen bij de KLM over de luchtvaart

Er raakte weleens een student zoek of in de problemen. Maar Giel bleef altijd rustig en loste alles op.Koert de Jager, oud-directeur NHTV

De ontwikkeling van het toerisme stond nog in de kinderschoenen. ,,Veel lesmateriaal moest zelf worden ontwikkeld”, zegt Zeedzen. ,,Zo volgden we eerst cursussen bij de KLM over de luchtvaart en daarnaast in de reisbureausector. Het maken van luchtvaartschema’s of reiscalculaties moesten we zelf ontwikkelen om vervolgens onze studenten te kunnen doceren.” De belangstelling voor de opleiding groeide en het begrip toerisme verbreedde zich. NWIT werd NHTV en verspreidde zich over meerdere locaties in de Bredase binnenstad. Giel groeide met alles mee.

Ondertussen werd de wereld steeds beter bereikbaar. De mannen bewaren mooie herinneringen aan de door Giel georganiseerde excursies in Arizona. ,,Zo legde Giel contact in Phoenix-Arizona voor het volgen van een Summer Course”, vertelt oud-directeur Koert de Jager. ,,In de zomermaanden was de campus leeg, dus dat was geen probleem. Alleen wel temperaturen van boven de 40 graden Celsius. ’s Morgens les en ’s middags op pad. Er raakte weleens een student zoek of in de problemen. Maar Giel bleef altijd rustig en loste alles op.”

Tekst loopt door onder de foto.

Giel in gezelschap van collega Koert de Jager en diens vrouw tijdens een bezoek aan de Grand Canyon.
Giel in gezelschap van collega Koert de Jager en diens vrouw tijdens een bezoek aan de Grand Canyon. © privécollectie

Na de val van de Berlijnse muur en het communisme kreeg Giel in de jaren 90 een groot project toebedeeld voor de ontwikkeling van een nieuw toeristisch curriculum (lesmateriaal, red.) met Hongaarse zusterscholen. ,,Het bracht ons natuurlijk naar Boedapest, waar we werden ondergebracht in hotel Béla Bartók. Daar klonk ’s avonds volop muziek van onze studenten, maar dat was niet van componist Bartók. Giel moest de volgende ochtend wel het een en ander rechtzetten bij de hotelleiding”, herinnert Zeedzen zich.

Betaalbaar voor studenten

Giel hield met iedereen contact, dus ook de studenten die later mooie posities hadden in de reiswereld. ,,Hij kon goed onderhandelen”, zegt Zeedzen lachend. ,,Zo hielden we het betaalbaar voor de studenten. Maar het was ook een beetje een sport van Giel om dat voor elkaar te krijgen.”

Tekst loopt door onder de foto.

Giel was als voorzitter zeer betrokken bij de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland. Hier samen met Gerda Godrie bij de gedenknaald aan de Rijsbergseweg.
Giel was als voorzitter zeer betrokken bij de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland. Hier samen met Gerda Godrie bij de gedenknaald aan de Rijsbergseweg. © archieffoto Ron Magielse/pix4profs

Ook zijn excursies naar Berlijn waren zeer populair. Deze stad kende hij op zijn duimpje, het was zijn lievelingsbestemming. Volgens oud-collega Jan Bijleveld was er sprake van een verhuizing naar die stad toen Giel gepensioneerd was. Dat ging niet door. Hij bleef met zijn vrouw Floor in Etten-Leur wonen en zette zich in voor verschillende plaatselijke initiatieven. Een daarvan was zijn betrokkenheid bij de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland.

Grote Chrysler limo

Giel was een bijzondere collega met veel humor en relativeringsvermogen, en een graag gezien docent. ,,Hij was bovendien een levensgenieter”, zegt De Jager. ,,Om het bourgondische leven in toom te houden gingen we samen regelmatig naar de sportschool. Daar werden in de kantine de Belgische bieren ontdekt, een fijne beloning na een sportieve inspanning.” Ook de grote Chrysler limo typeerde de uitgesproken levensstijl van Giel, zoals Bijleveld beaamt.

Giel had nog plannen genoeg. Het bericht van zijn plotse overlijden op 78-jarige leeftijd overviel hen zeer.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *